Information om skoteråkning

SKOTER INFORMATION
Västra Tänndalens Samfällighetsförening
Välkommen till Västra Tänndalens Samfällighetsförening. Du är här antingen som stugägare eller gäst
för att vara i närheten av svenska fjäll. Ett sätt att uppleva fjällvärlden är från skoter. Nedan
finner du information om skoter och hur man ska förhålla sig till skotertransport till och från
området.

Skoterkörning på föreningens vägar

-  Skoterkörning är tillåtet på VTS vägar under följande förutsättning
   1.  Vägen är frusen eller väl täckt med snö.
   2.  Körning sker på vägen och inte i diken (för att inte hindra avrinning på våren)
   3.  Max hastighet för körning på allmän väg är 20 km/tim.

Skoterkörning över Rv 84

-  Skoterkörning över väg är riskfyllda moment på en skotertur. Det allmänna rådet är att man
   stannar innan övergång, samtliga passagerare kliver av och går över vägen och att påfart/avfart
   till och från vägen inte är för brant eller har något hinder.

Kommunalt regleringsområde

-   Delar av Härjedalen omfattas av ett regleringsområde för skoterkörning. Detta betyder att
    skoterkörning får endast ske på avgiftsbelagda leder eller inom särskilda friåkningsområden. Håll
    er till skoterlederna och betala ledavgift hos Funäsfjällens Ledbolag AB för att värna om lederna.

Allmänna regler

-  Förarbevis krävs för alla , förutom dom som har körkort utfärdade innan 1 Januari, 2000.
-  Godkänd skoterhjälm är ett krav för förare och passagerare.
-  Max hastighet är 70 km/tim men det kan vara lägre i vissa områden.
-  Snöskotrar skall vara försäkrade.
-  Ledavgift måste vara betald

Förbjudet att:

-  Köra på annans mark utan tillstånd.
-  Köra på skogsplanteringar eller ungskog.
-  Köra snöskoter i skidanläggningar eller i anslutning.
-  Köra skoter på allmän väg utom när du ska korsa vägen.

Skoterinformation:  -  https://funasfjallensledbolag.se/


 

Varning för ytterligare snabbspridande art från Sten Rentzog
aug, 2020
 
Utöver lupin finns det ytterligare en art, som måste stoppas om den inte ska sprida sig i landskapet, toppklocka (Campanula glomerata) som av denna anledning också kallas Byskvaller. Precis som lupinen kan den finnas planterad på enstaka tomter, och därifrån invadera hela fjället.
 
På vår gård norr om Östersund har vi länge haft problem med den. Döm därför om vår förskräckelse över att finna både lupin och toppklocka, när vi blivit ägare till huset nedanför vallen för 20 år sedan. Lupinen lyckades jag utrota genom att varje år gräva bort rötterna. Men byskvallret är värre.
 
Det har ett ytterligt finmaskigt och vittförgrenat rotsystem, och kan svara på angrepp genom att skicka rötter åt nya håll.  Innan jag insåg hur svårstoppad den var hade den spritt sig till nya ställen. Sedan dess har det varit en ständig kamp. Några mindre smitthärdar har jag fått bort, men samtidigt har andra blivit mer omfattande.
 
Tyvärr har jag inte funnit någon bra metod. Gräva bort den går bara i rabatter där man kan sila jorden så att inte den minsta tråd blir kvar. På gräsbevuxen mark har jag omväxlande försökt rycka upp den, ta bort alla blommor och knoppar, och att oupphörligt kortklippa angripna områden. Bäst går det att metodiskt angripa den så snart den visar sig på en ny plats,
 
Liksom lupinen måste alla växtdelar destrueras. Lägger man dem på kompost eller rishög får man genast en ny smittohärd. Dessa rader är menade som en varning till alla om nödvändigheten att se upp med den, och samtidigt en förfrågan om någon vet vilken metod som bör användas.


Brev från ordförande Erik 2019-06-10
Hej alla medlemmar!
Västra Tänndalens Samfällighet – VTS höll sin årsstämma den 19 april och vi sparkade på så sätt igång det nya arbetsåret. Protokollet från stämman är nu justerat och klart. Du hittar det här under ”Protokoll”.
På stämman tackade vi av fyra personer i den förra styrelsen och fick in fyra helt nya ledamöter. Vi välkomnar Sonja Nilsson, John Wilcoxen, Anderz Hagman och Lars Stener. Undertecknad fick förtroendet att bli ordförande. Tack för det! Jag lovar att vi ska göra vårt bästa för VTS och tillvarata medlemmarnas intressen. Det gäller förstås främst fungerande vägbanor och god framkomlighet på Hammervallsvägen och Gamla vägen. Därutöver har VTS några andra frågor att bevaka för medlemmarna. Jag tänker tex på skoterleder, grannsamverkan mot brott och kamp mot den skadliga lupinen. VTS fortsätter att tillhöra intresseföreningen REV – Riksförbundet Enskilda Vägar. Gå gärna in på deras hemsida och kolla upp vilka vägfrågor som är aktuella i vårt land, www.revriks.se
Ett arbete med att röja lupiner längs ett avsnitt på väg 84 nära VTS område ska göras i junijuli 2019 (vecka 26-28) av intresserade medlemmar med kraftsamling lördag 6 juli. Vi talade om detta på stämman och många tyckte att det var en god idé. Naturligtvis är det frivilligt att delta. Mer om detta i särskild skrivelse inom kort. Håll utkik.
Styrelsen träffas till möte den 7 september. Hör gärna av dig med frågor och funderingar. Kontaktlista till styrelsen finns här på hemsidan.
Hoppas att ni alla får en härlig sommar.
/Erik Zachrison, ordförande VTS

När behöver jag skotta taket?


Bredband/fiber G:a Vägen - Hammervallsvägen
 

Information från Henrik Söderholm projektledare IP-Only AB
Idag får du en nyckelfärdig installation för 24900 (21015 efter ROT/RUT). Med nyckelfärdig menar man att vi står för en installation där grävning på tomt ingår, oavsett avstånd. Sedan betalar du ingen månadsavgift för att ligga på "fibernätet". Alltså ingen nätavgift.
Väljer du alltså att koppla in TV, bredband och telefoni via fiber efter 5 år, har du fortfarande bara betalat inkopplingsavgiften under den perioden.

Kort info:
- Intresseanmälan från kund lämnas senast till IP-Only 19 Januari.
- Vid Annonserat byggbeslut har kund 14 dagars ångerrätt
- Betalning sker 30 dagar efter slutförd installation.

- Grävning i området planeras preliminärt påbörjas Q3-Q4 2018 
- Delbetalning är möjlig i upp till 60 månader.

- Korttidsabonnemang: 1 månad, 1 vecka och 1 dag är också möjlig för husägare som bara är i huset under helger och semesterdagar. 
- Månadsabonnemang 100/10 mbit/sek kostar från 209 kr/mån


Intresseanmälan lämnas på: http://www.ip-only.se/privat/bestall/#/
 

Grannsamverkan


Se informationsbrev från polisen i Jämtland/Härjedalen om Grannsamverkan.
 

Lupinfrågan

Öppet brev: vi måste bekämpa västra Härjedalens lupiner!
Varje besökare i Härjedalen/Jämtland 2017 har noterat hur lupinerna breder ut sig. Detta är dåliga nyheter för väghållare, markägare, byalag och samfälligheter. Lupinen är en sk invasiv art, dvs den har introducerats till områden utanför sitt ursprungliga utbredningsområde, den sprider sig av egen kraft och den riskerar att skada ekosystemet.
 
Vad är problemet med lupiner?
Växten är en snabbväxande och flerårig art som sprider sig effektivt med frön, men även genom sin underjordiska jordstam. Eftersom blomsterlupin är en kvävefixerande art ökar kvävehalten i jorden där den växer, vilket påverkar omgivande flora, som exempelvis blåklocka, prästkrage och kattfot. Blomsterlupin konkurrerar även ut vägkantens övriga flora genom att den skuggar lågväxande arter. En del av dessa växter hotas nu att försvinna helt. Även insektslivet drabbas, eftersom många fjärilar och vildbin är beroende av särskilda värdväxter, som kan konkurreras ut av lupinerna.
Vägkanterna en värdefull tillflyktsort för de blommor som kräver slåtter eller bete för att överleva. Vägkanterna utgör en stor del av vårt lands samlade slåtterareal och lupinens kraftiga ökning i dessa områden hotar de artrika vägkanternas ängsflora.
För att rädda vårt biologiska kulturarv måste lupinen bekämpas. Trafikverket arbetar aktivt med att slå de artrika vägkanterna på ett anpassat sätt för att minska spridningen av lupinerna och därigenom bevara vårt kulturarv och de vackra ängsblommorna för kommande generationer.
 
Vårt ansvar för Hamrafjället
Hamrafjället är kanske Sveriges artrikaste fjällområde med ca 400 arter som brudsporre, gullspira och fjällviol. Vår flora är unik och vacker samt gagnar vårt välbefinnande och drar turister till vårt område. Om vi inte tar krafttag mot lupinerna kan vi räkna med att hela vårt vackra fjäll, inom 50 år, i stort består av enbart lupiner. Låt oss tillsammans hjälpa till med att bevara vår gamla artrika miljö.
 
Hur bekämpar man lupiner?
Lupinen är envis och seg och därför måste bekämpningen vara långsiktig och upprepas ofta.
Rötterna klarar övervintringen bra och fröna i marken bevarar sin grobarhet i över 50 år. I första hand bör man se till att frön inte bildas genom att kapa av blomstjälkarna innan fröna mognar. Då fylls inte fröbanken i marken på och inga fler frön sprids i omgivningen.
Bekämpning i form av slåtter kan sättas in före eller direkt efter blomningen innan fröbaljorna
har hunnit bildas. Uppgrävning av rötterna är en effektiv metod. Skicka omedelbart frökapslar till brännbart på tippen!
 
Plantera inte in lupiner där du bor och vistas
Om vi låter vilda lupiner växa fritt i vår natur kommer de att negativt förändra vårt artrika
blommande landskap och menligt påverka vårt biologiska kulturarv.
Sprid gärna detta upprop i dina kanaler. Låt oss kroka arm och hjälpas åt att utrota lupinen!
 
Ingemar Syring och Erik Zachrison
Vice ordförande resp styrelsemedlem, Västra Tänndalens Samfällighet/VTS

Grannsamverkan

2014-04-07
Märk upp ditt hus med husnummer!! Detta är viktigt med tanke på räddningstjänst och ambulans.

Två områden är nu aktiva vad gäller Grannsamverkan. På det övre området (2-36) är 12 av 12 fastigheter aktiva och på det nedre området (udda husnummer 1-17 plus 24) är 8 av 9 fastigheter aktiva.
Mer info om detta kommer på årsmötet.


2014-01-16
Vårt projekt Grannsamverkan är – som du kanske har observerat - nu uppskyltat sedan några månader på nedre och mellersta delen av Hammarvallsvägen. Inget noterbart har inträffat i området men jag tror att vi generellt blivit lite mer vaksamma på vad som händer i området. Speciellt i de två områden som är uppskyltade.
Nästa steg blir nu att fylla Grannsamverkan med ett innehåll. Vad konkret ska denna samverkan innehålla? Det har kommit in en del förslag på hur vi ska öka kontaktbarheten mellan oss grannar. T.ex att publicera en lista med telefonnummer och e-postadresser för att kunna nå varandra om något speciellt observeras. Även vilket nummer på Hammarvallsvägen vi bor på. I dagsläget finns endast hemadressen till husägarna registrerad . I arbetsgruppen är vi överens om att hellre börja med vissa begränsade åtgärder än att försöka få till stånd en omfattande eller administrativt tung samverkan.

Till årsmötet på långfredagen kommer vi att dela ut ytterligare material till berörda om grannsamverkan, bl.a klistermärken att sätta på huset. Information finns också att hämta på de hemsidor som finns angivna under rubriken Grannsamverkan på flik "Aktuellt". Där finns t.ex inventarie- och godsbeskrivningslistor att hämta. Detta material är för eget bruk om intresse finns, inget som ingår i projekt Grannsamverkan.

Har du synpunkter på ovanstående är du välkommen med kommentarer under fliken "Åsikter" på hemsidan.
Föreningen har startat ett projekt för grannsmverkan
.

Leif Lundin


Den första åtgärden är att vi kommer att sätta upp skyltar om detta inom området. 3 provområden har valts ut till att börja med. Så snart som berörda fastighetsägare informerats kommer skyltarna upp (2013-06-09).
Stor informationsskylt finns nu vid postlådorna på Hammervallsvägen samt minre skyltar vid Hammervallsvägen 3 och 28. Ytterligare skyltar är på gång bl.a på Gamla vägen.

Grannsamverkan innebär att vi utser kontaktpersoner för olika områden som ser till husen löpande för att stävja och i värsta fall upptäcka inbrott. Det kan även vara vattenläckor och annat som observeras.

 

Medverkan är frivillig. Mer info kommer om detta.
Vidare upplysningar finns på www.stoldskyddsföreningen.se och www.samverkanmotbrott.se

Arbetsgrupp består av Erik Zackrison, Billy Lindhe och Leif Lundin

e-post adresser saknas

För att underlätta kommunikationen behöver vi få in e-postadresser från alla medlemmar.

Skicka din adress till leif.s.lundin@gmail.com.

En stor rubrik.

En stor rubrik.